Üye Girişi Üyelik
0

Kapari Çiçeği

Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı Anadolu illeri ile, Orta Anadolu'da Tokat ve civarında, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu illerinde doğal olarak yetişir. Çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitkidir. 

 

Kapari bir yandan ilaç, kozmetik ve boya sanayide kullanılırken diğer yandan erozyonu önlüyor. Hem doğal afrodizyak hem de MS hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Kaparinin sağlık açısından onlarca faydasını sayarken, bitkisel tedavilerin bir uzman kontrolünde yapılması gerektiğini de hatırlatıyoruz.

 

Kapari, Fosfor, potasyum ve kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kandiliğinden yetişir ve iyi gelişir. Capparaceae familyasından olan gebereotunun Capparis spinosa ve C. ovata olmak üzere iki türü mevcuttur. Doğada kendiliğinden yetişmekte olan gebereotunun üretimi genellikle tohumla olmaktadır. Tohumlar Ağustos ve Eylül aylarında karpuzcuk şeklinde olan meyvalardan elde edilir. Karpuzcukların içindeki mercimekten küçük olgun kahverengi tohumlar, suyla yıkanıp güneşte kurutulur. Bu tohumlar, ince elekten elenmiş eşit orandaki yanmış koyun gübresi, orman toprağı ve yıkanmış dere kumundan oluşan harçla hazırlanan fidan yastığına Mart ayı sonunda ekilir. Fidelik, topraktan 10-15 cm yükseklikte düz hazırlanacağı gibi, 15-20 cm mesafeli ve 10 cm derinlikte karıklar açılarak da hazırlanabilir. Karık şeklinde hazırlanan fidelikte tohumlar karık sırtına ekilir ve karık içine su verilir. Yabancı ot ve mantari hastalıklardan korunmak için fidelik düzenli olarak süzgeçle sulanmalı ve üzeri gerektiğinde plastik örtü ile örtülmelidir. Tohumlar normal şartlarda 25-30 günde çimlenir. Çıkıştan sonra yaz boyunca ot alımı, sulama ve ilaçlama düzenli olarak yapılmalıdır. Fideler, sürgünleri kuruduktan sonra toprak seviyesinden Kasım-Aralık ayı içinde kesilip, kalan kısmının üzeri toprakla örtülmelidir. Çiçek tomurcuklarında bol miktarda vitamin ve protein vardır. Yapılan bir çalışmada 100 g çiçek tomurcuğunda kuru madde olarak; 67 mg fosfor, 9 mg demir, 24 mg protein, 12 mg selüloz ve 2 mg lipid tesbit edilmiştir. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde kullanılan kaparinin yurt dışına ihracı genellikle salamura şeklinde olmaktadır. Konserve olarak hazırlanan kapari; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yenilmektedir.   Doğadan toplanan tomurcuklar bir kavanoz içerisinde % 20'lik tuzlu suda üç ay bekletilip sonra bire bir oranında sirke içine konulup on gün sonra yenildiğinde aroması ve lezzeti çok beğenilmektedir. Güneş seven, sıcak bölge bitkisi olarak bilinen gebereotu, yurdumuza önemli miktarda döviz getiren bir bitkidir. Yaz aylarında, atıl işgücünün değerlendirilmesi yönüyle işsizliği azaltması ve toplayıcılarına yeterli gelir sağlaması büyük bir avantajdır. İspanyollar, yılda 20 milyar dolar kazandıkları tomurcukları nedeniyle kapari bitkisini “Milli Bitki”ilan edip devlet korumasına almışlardır. 

 

İspanya, milli bitki ilan ettiği kapari'den yıllık 20 milyar dolar gelir elde ederken, Türkiye'de birçok bölgede bulunan kapari bitkisinden yıllık 12 milyon dolar gelir elde edilebiliyor

 

SAĞLIKTA KAPARİNİN FAYDALARI

 

MS hastalığı, kabızlık giderici, idrar söktürücü, cinsel gücü artırıcı, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbit hastalığı, kan bozuklukları, Gut hastalığı, antitümör, hemoroid, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları, adet düzenleyici ve sancıları, diş ağrıları, karaciğer fonksiyonların düzenleyici.

 

Kapari bitkisi diğer adıyla geber otu, bitkinin tomurcukları, meyvesi ve yaprakları turşu yapılarak tüketilmektedir. Hücrelerin yenilenmesinde faydalı olan kapari bitkisi, salata, pizza, balık ve av etleri yanında garnitür olarak tüketilmesinin yanı sıra birçok yemeğin yapımında da kullanılıyor.  Kapari bitkisi fosfor, potasyum ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Kapari çiçek tomurcuklarında A vitamin, mineral ve protein fazlaca bulunur.

Kapari Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

MS Hastalığında:

Uzmanlar özellikle MS hastalığında kapari karpuzunu şiddetle tavsiye ederler. Kullanım şekli ise şöyledir: sabah ve akşam olmak aç karnına olmak üzere gün aşırı bir küçük kavanoz tüketilmelidir. Şayet tüketilirken zorlanılıyor ise, zeytinyağı ve limon ekleyerek tadı yumuşatabilirsiniz. Bunun dışında MS hastaları, takviye için tomurcuk salamurası da tüketebilirler. Kapari tomurcuk salamurası da: sabah ve akşam olmak üzere aç karnına, 1 kasenin içine büyük kavanozun 1/7 sini koyup, zeytinyağı, kekik, ve nar ekşisi eklenerek tüketilmelidir.

Şayet kortizonlu ilaç kullanılıyorsa, kapari tuz ihtiva ettiği için tüketilmesi önerilmez. Fakat kortizon tedavisi bittikten sonra tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

Kapari çayının sakinleştirici özelliği ve ağrı kesici, antitoksidan özelliği ile kullanılması doktorlar tarafından tavsiye edilir. Bunun ötesinde kapari çayının kan temizleyici özelliği de bulunduğu için MS hastalarına tavsiye edilir.

 

Kapariden Nasıl Çay Yapılır?

6 bardaklık sıcak su içine, yarım ya da bir çay kaşığı kapari çayı ekleyiniz. 5 dakika kadar demlendiriniz ve şeker koymadan tüketiniz.

Günlük olarak, sabah-öğle-akşam aç karnına 3 bardak kapari tüketiniz.

Ms tedavisi için faydalarını gözünüzle görmek isterseniz; 3 aylık düzenli kapari kullanımı ardından MR çekimi yaptırınız ve kapariden önceki MR ile kıyaslayıp doktorunuz ile paylaşınız.

 

Kan Hastalıkları İçin Kapari Kullanımı 

Bu hastalıklar: Lösemi-Anemi-Kansızlık-Trombosit düşüklüğüdür.

Kan hastalıkları için tüm kapari ürünleri önerilmektedir. Özellikle reçel ve marmelat bu hastalıklar için öncelikli olarak tavsiye edilir.

Reçel ya da marmelat hali: Sabah ve Akşam olmak üzere, aç karnına minimum 2-3 tatlı kaşığı tüketilmelidir. Kaparinin reçeli ya da marmelatı kahvaltıda ya da ara yemeklerde de tüketilebilir.

Kapari, bir ilaç değildir. Tamamen doğal olan bir bitkidir. Bugüne kadar herhangi bir zararı bildirilmemiştir. Ancak şeker hastası olan kişilerin reçel ve marmelatı tüketmesi sorun olabilir. Diyabetik kişiler, reçel ve marmelatı tüketmeye başlamadan önce doktoruna danışabilir.

Kapari karpuzu ve kapari tomurcuğu salamurası da çoğunlukla salatalarda, kahvaltıda ve sos şeklinde tüketilebilir. Kapari tuz ihtiva eder. Bu sebeple hipertansiyon sorunu olanların tüketmeden önce doktoruna danışması uygun olacaktır.

 

Böbrek Taşında Kapari Kullanımı 

Böbrek kumu ya da böbrek taşı sorunu olan kişiler kaparinin karpuzunu ya da çayını tüketebilirler.

15 gün süresince, düzenli olarak sabah ve uyumadan önce, aç karnına, günlük 1 küçük kavanoz kapari karpuzunu tüketmek ve suyunu içmek bu taşları ve kumu dökmenizde yardımcı olacaktır.

 

Gut Hastalığında Kapari Kullanımı 

Gut hastalığı için tüm kapari ürünleri tavsiye edilir. Ancak reçel ve marmelat öncelikli olarak önerilir. Reçel, sabah ve akşam olmak üzere, aç karna 2-3 tatlı kaşığı şeklinde tüketilebilir.

 

Mide-Bağırsak-Kabızlık-Basur(Hemoroid) İçin Kapari 

Kapari bitkisi, mide ve bağırsak iç mukozasını yenileyerek bir düzene sokulmasını sağlar. Bu sebeple oldukça yararlı bir bitkidir ve bu gibi sorunları olan kişilerin, kapariden faydalanması oldukça faydalı olacaktır.

 

Kapari reçeli

Kaparinin en çok kullanılan ürünlerinden biri reçeli. Sabah akşam aç karnına tüketeceğiniz 2-3 tatlı kaşığı kapari reçeli ile kan hastalıkları ve gut hastalığı tedavisinde olumlu sonuçlar gözlemleyebilirsiniz.

 

Daha değişik bir kapari ürünü olan çayı ise böbrek taşı veya kumu, gut hastalığı, mide, bağırsak, kabızlık ve basur sorunlarında kullanabilirsiniz.

 

Tüm bunlara ek olarak kapari bitkisinin tohumları yıkanıp havanda iyice dövüldükten sonra herhangi bir basur kremiyle birleştirip basurlu bölgeye uygulanabilir. Bu kaparinin harici kullanımı ve günde 1 defa yatmadan önce yapacağınız bu uygulamanın olumlu etkilerini doktorunuzla mutlaka paylaşmalısınız.

 

Kapari nasıl yenir?

Faydalarını ve kullanım çeşitlerini saydığımız kapari bitkisi yararlı bir bitki olabilir. Ancak nasıl kullanacağınızı bilmezseniz bir o kadar da zehirli bir bitkiye dönüşebilir. Kaparinin iyi işlenmiş olanını veya tablet halinde satılanlarını tercih edebilirsiniz. Her şeyin tazesi makbul olabilir ama bu bitki için değil. Bunu unutmayın. Kaparinin zehirini atabilmesi için gölgede kurutulması gerekmektedir. Herhangi bir kapari ürünü almadan önce iyice güvenilirliğini araştırmanız sizin ve sevdiklerinizin yararına olacaktır.

 

Kısaca, Kapari bitkisi yenilenebilir hücrelerin yenilenmesinde faydalı bir bitkidir. MS hastalarının tedavisinde kullanılır ve yüksek oranda afrodizyak etkisi vardır. İlaç ve kozmetik sanayiinde kullanılır. Almanya'da 470 çeşit yemeğinin yapıldığı biliniyor. Bu bitki İspanya'da milli bitki ilan edilmiştir ve devlet koruması altındadır. Kapari ihracatı olan bir bitkidir. Şu anda Türkiye'de yaklaşık 12 milyon dolar ihracatı yapılmaktadır. İspanya'da ise 20 milyar dolar ihracatı olduğu biliniyor. Bu bitkiyi halkımız yeterince tanımıyor. Çok değerli bir bitki olmasına rağmen vatandaşımız bu bitkinin farkında değil.

 


Eklenme Tarihi: 14.02.2018 00:00:00

Silifke Sepeti



Sosyal Medya'da Paylaş: