Üye Girişi Üyelik
0

Kapari turşusu nedir

Çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitkidir. Kapari, Fosfor, potasyum ve kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kandiliğinden yetişir ve iyi gelişir. Tohumlar Ağustos ve Eylül aylarında karpuzcuk şeklinde olan meyvalardan elde edilir. içindeki mercimekten küçük kahverengi tohumlar, yıkanıp güneşte kurutulur. Bu tohumlar, ince elekten elenmiş eşit orandaki yanmış koyun gübresi, orman toprağı ve yıkanmış dere kumundan oluşan harçla hazırlanan fidan yastığına Mart ayı sonunda ekilir. Fidelik, topraktan 10-15 cm yükseklikte düz hazırlanacağı gibi, 15-20 cm mesafeli ve 10 cm derinlikte karıklar açılarak da hazırlanabilir.

Kapari yaz başlarında (Mayıs ayı sonunda) çiçek açmaya başlar, yaz sonunda meyve vermeye başlar. Çiçek açmadan önce tomurcuk halindedir ve bu tomurcuklar toplanarak tuzlu suda saklanır.Kapari, konserve olarak hazırlanır ve turşusu yapılabildiği gibi salatalara ve etlere garnitür olarak eklenebilir.Ayrıca; ilaç sanayisinde, kozmetik, boya ve gıda sanayisinde kullanılmaktadır.


Doğadan toplanan tomurcuklar bir kavanoz içerisinde % 20'lik tuzlu suda üç ay bekletilip sonra bire bir oranında sirke içine konulup on gün sonra yenildiğinde aroması ve lezzeti çok beğenilmektedir.

Kaparide kuersetin ve kaempeferol etken maddeleri bol miktarda bulunmaktadır. Sağlık açısından pek çok önemli faydaları bulunan bu iki madde, güçlü birer antioksidandırlar ve serbest radikallere karşı vücudu savunmaktadırlar. Kuersetin ve kaempeferol birer flavonoid örnekleri olup bilim adamlarınca P vitamininin tanımlanmasında kullanılmışlardır. Bilindiği gibi P vitamini gençlik vitamini olarak değerlendirilmektedir. P vitamin grubu, ciltte kalojen üretimini arttırmaktadırlar. Vücudun kalojen üretimini durdurması, yaşlılığın ana sebeplerinden biridir.

 

Kaparinin faydaları ise şu şekilde sayılabilir,

-Kapari, Multipl Skleroz (MS) hastalığında faydalıdır. 

-Dalak büyümesinde faydalı olduğu bilinmektedir.

-Kaparinin ağrı kesici özelliği vardır. 

-Sindirim sistemini düzenler 

-İdrar söktürücüdür. 

-Balgam söktürücüdür. 

-Solucan ve parazit düşürücüdür. 

-Romatizma rahatsızlıklarına iyi gelir. 

-Felçten korur. 

-İskorbit hastalığında kullanılır 

-Kan bozukluklarına faydalıdır 

-Gut hastalığına iyi gelir. 

-Kapari, Antitümör etkilidir. 

-Mide rahatsızlıkları, ülsere iyi gelir 

-Hemoroid hastalarına fayda sağlar. 

-Kalça rahatsızlıklarında kullanılır. 

-Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiğinden faydalıdır. 

-Karaciğer fonksiyonlarını düzenleyicidir. 

 

 

UYARI: Kapari kullanımı bilinmezse zararları da olabilir. Direk toplar toplamaz asla tüketilmemelidir.gölgede kurutularak zehiri alınmalıdır. 

 


Eklenme Tarihi: 13.04.2017 00:00:00

Silifke Sepeti



Sosyal Medya'da Paylaş: