Üye Girişi Üyelik
0

Kara dut reçeli

Karadut Reçeli Malzemeleri

Bir kg karadut

Beş su bardağı toz şeker

Yarım limon veya iki parça limontuzu

 

Ekşi Karadut Reçeli Tarifi

Karadutlar iyice yıkanır ve tencereye konulur. Üzerine şeker örtülür. Bir gece buzdolabında bekletilir.

Tencere kısık ateşe konularak pişirilir. Kaynarken oluşan köpükler alınır.

Kıvama gelince limon suyu veya limon tuzu ilave edilir.

Siyah dut reçeli bir - iki taşım kaynatılıp altı kapatılır.

Karadut Reçeli cam kavanozlara boşaltılıp serin bir yerde muhafaza edilir.

 

Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.

 

Karadut Nedir? Faydaları nelerdir?

Yaz aylarında çıkan karadut halk dilinde böğürtlen olarak da bilinmektedir. Tüketmeye yeni başlayanlar için kolay ve zahmetsizdir, soyulması gerekmez. Genelde vahşi bitkilerle ve kıraç alanlarda da yetişmektedir. Otantik bir lezzeti olan karadutanun kırmızı bir suyu vardır. Çocukların favorisidir. 

 

Çok hassas bir yapıya sahip olan karadut pürüzsüz ve kırılgan yapıya sahip olduğu için itina ile tüketilmesi gerekir. Daha çok mor renktedir, bazı bölgelerde kırmızıya çalan bir rengi vardır.

 

Karadut; B grubu, A, C, E ve K vitaminlerini bolca bünyesinde barındırdığı için antioksidanlar bakımından zengindir. Karadutun içeriğindeki tiamin, niasin, sodyum, potasyum, lutein zeaksantin tüm vücut sağlığımız açısından önem arz ediyor. Özellikle de lifleri bakır, demir, magnezyum, selenyum, çinko ve beta karoten bakımından da oldukça zengindir. İşte tüm bunları hesaba katarak mevsiminde karadutu manavdan, pazardan alıp bolca tüketmek, kış içinse alıp derin dondurucuda saklamak doğru bir yaklaşım olacaktır.

 

 


Eklenme Tarihi: 28.06.2018 00:00:00

Silifke Sepeti



Sosyal Medya'da Paylaş: