Üye Girişi Üyelik
0

Kireç ile reçel yapımı. Kireçte kabak reçeli nasıl yapılır?

Akdeniz’de yılların geleneğidir kireç kaymağında reçel yapmak. Ceviz Reçeli, Kabak Tatlısı, Patlıcan Reçeli ve İncir Reçeli gibi tatlılar kireç kaymağında yapılır. Çoğu meyve reçel yapılırken şekil değiştirir ve solar. Buna çözüm olan kireç kaymağı meyvelerimizi hem diri hemde parlak kalarak reçel ve tatlı haline getirir. Meşhur altın rengi, kıtır kıtır “Kabak Tatlısı’nın” rengi ve diriliği kireç kaymağı ile elde edilir.

Reçel yaparken kireç kaymağının kullanımını yanlış öğrendiği için sebzeleri direkt olarak kirecin içinde bekletenler oluyor ne yazık ki. Bu yanlış eğer İnternette yazılmış ise elde olmadan bir çok kişiye ulaşıyor ve belki birilerinin sağlığı tehlikeye girebiliyor. Oysa ki kireç kaymağını hazırlarken çok dikkatli olmak gereklidir. Mikroorganizmaları öldürücü etkisi olduğu için temizlik ürünlerinde kullanılan asitli içeriği su ile karıştırarak dinlendirmek gerekiyor. Ezilmiş veya kuru halde kullanılabilen kireç kaymağına su ilave edip karıştırdıktan sonra bir gece boyunca bekletmek gerekir. Durulan suyun üzerinde oluşan kireç kaymağı karışım bulandırmadan alınıp ayrı bir kaba konur, meyve ve sebzeler bu su içinde bekletilir. Geride kalan tortulu kireç suyu ise kullanılmaz ve dökülür. Özellikle kirecin gıda ile temas etmemesi gerekmektedir. Aksi halde gıdanın yüzeyi asit sebebi ile kararacaktır.

 

Kireç nasıl yapılır?

Sönmemiş taş kireç ve su birleştirildikten birkaç saat sonunda kireç tabana çöker. Kireç tortusunun üstünde kalan berrak su reçel ve tatlılar için kullanılacak hale gelir. Meyveler 18 – 48 saat aralığında sertlik derecesine göre kireçte bekletilir ve sonra pişirilir.

Kireç kaymağında reçel pişirmek gerçekten zahmetli ve zaman gerektirir fakat sonunda elde edilen için gerçekten değer.

 

Kireçte kabak reçeli nasıl yapılır?

Kireçli su, 2-3 litre suya 100 gr kadar sönmemiş kireç karıştırılarak elde ediliyor. Suyun durulması için 7-8 saat gerekir. Bundan sonra su dikkatle tortusundan ayrılıyor ve kabaklar bu suya atılarak 2-3 saat veya bir gece bekletiliyor. Bekletme süresi çeşitli tariflerde farklı veriliyor. Bu süre kabak dilimlerini büyüklüğüne göre değişiyor sanırım. Tabii kabağın cinsine, içerdiği su miktarına belki şeker miktarına göre de değişebilir. İstenen sertlik derecesi de bu sürede rol oynayabilir bence. Küçük dilimler için 2-3 saat yeterli. Çok sert istiyorsanız süreyi daha uzun tutabilirsiniz. Örneğin kabak reçeli için kabak dilimleri 1 gün bekletilirmiş.

 


Eklenme Tarihi: 3.12.2019 00:00:00

Silifke Sepeti



Sosyal Medya'da Paylaş: