Üye Girişi Üyelik
0

Kumkuat (kamkat) bakımı nasıl olur, kumkuat nasıl yenir

Küçük oval portakallara benzeyen kamkat meyvesi (Citrus japonica) adını Çince “altın portakal” ya da “altın mandalina” anlamına gelen bir ifadeden alıyor. Ana vatanı Güney Asya ve Pasifik bölgesi olan kamkat meyvesinin adı ilk olarak 12’nci yüzyıldan kalma Çin yazmalarında geçiyor. Uzun yıllar Hindistan, Japonya, Tayvan, Filipinler ve Güneydoğu Asya’da yetiştirilen meyvenin 1846’da Avrupa’ya, bundan kısa süre sonra da Kuzey Amerika’ya taşındığı söyleniyor. 

Kumkuat, bağışıklık sistemini destekleyen pek çok bileşik ve vitamin içerir. Bunların başında; C vitamini, A vitamini, Kalsiyum, Demir, Manganez ve bolca Diyet lifi gelir. Düşük kalorili bir meyve olan Kumkuat ayrıca az miktarda da olsa B1, B3, B5, B6, B9 ve E vitaminlerini, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır ve çinko minerallerini içerir.

Bu meyve Temmuz – Ağustos ayları gibi çiçeklenmeye başlar ve sonbahar aylarında da meyve vermeye başlar. Ocak – Mart ayları gibi de tam olgunlaşmış olurlar.

Bu meyvenin en önemli özelliği tatlı kabuğu ve çekirdeği ile birlikte yenebilmesidir. Tatlılara, salatalara, et ve tavuk yemeklerine eklenebilir ve garnitür olarak kullanılabilir. Reçeli, marmeladı, hatta turşusu dahi yapılabilir. Kumkuat, çok zengin bir C vitamini deposudur ve içerdiği mineraller ile pek çok hastalıktan korur. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan bu şifalı bitki bağışıklık sistemini güçlendirir, kötü huylu kolesterolü düşürür ve diyabeti dengeler. Yüksek tansiyonun düşmesine katkı yapan kumkuat, kalp sağlığını korur. Kalori miktarı çok düşük olduğundan zayıflamak amacıyla diyet yapanlar için ideal bir atıştırmalıktır. Bu evinizde süs bitkisi gibi kolayca yetiştirip taze meyvelerini rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Kumkuatın meyvesi ekşimtırak, kabuğu ise tatlıdır. Bu nedenle en ideali kabuğuyla birlikte yemektir. Ancak bu şekilde yemeden önce iyice yıkanıp kâğıt havluyla kurutulmalı, ardından tatlı-ekşi tadının birbirine karışması için parmak arasında hafifçe yuvarlanmalıdır. Yerken ne kadar uzun çiğnenirse tadı o kadar güzelleşir. Eğer yemeden önce kabuğu yumuşatılmak istenirse yaklaşık 20 saniye kaynar suya daldırılıp çıkartılmalıdır. İstenirse soğuk suda durulanır ama bu şart değildir.

Kumkuat Meyvesi nasıl kullanılır?

Ayrıca bu meyve salatalarda, soslarda, kek ve kurabiye yapımında ve meze olarak da tüketilmektedir.Değişik bir aroması olması nedeni ile reçel ve marmelat olarak tüketilir. Ayrıca meyve suyu ve sos olarak ta tüketilmektedir. Kabuğu ile birlikte salatalarınıza doğraya da bilirsiniz

Kumkuat Meyvesi nasıl korunur?

Kumkuat sıcağı seven bir meyvedir ve -4 derecenin altına düştüğünde yaşayamaz.

Kış mevsiminde ise yetişme sıcaklığı 12 derece olmalıdır.

Güneşi seven bir bitki olduğundan dolayı güneş alan yerlerde tutulmalıdır.

 

Evde kamkat nasıl yetiştirilir?

Geniş tarlalarda ticari amaçlarla yetiştirilen kumkuat bitkisini, bodur bir ağaç olduğundan saksı içinde evde yetiştirmek kolaydır. Ağaçlar semt pazarlarında kurulan çiçekçiler, çiçek dükkânları veya fidecilerden kolayca temin edilebilir. Özellikle olgunlaştığı aylar olan ocak-mart gibi rahatlıkla bulunabilir.


Eklenme Tarihi: 18.01.2019 00:00:00

Silifke Sepeti



Sosyal Medya'da Paylaş: