Üye Girişi Üyelik
0

Vücut direncini artıran yiyecekler

Beslenirken tükettiğimiz hiçbir gıda tek başına vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içermez, bu sebeple günlük beslenmede çeşitlilik sağlamak, sağlıklı beslenme için temeldir.

Güne iyi bir başlangıç için kahvaltıya önem vermeli, diğer öğünlerde et,ekmek, sebze ve meyveleri önerilen düzeylerde tüketmelisiniz. Günde en az 5-6 porsiyon taze sebze ve meyve tüketilmesi de gereklidir. Özellikle vücudun direncini arttırmada ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde antioksidan kapasitesi yüksek besinler tüketmek önemlidir.

Sonbahar-kış mevsim geçişini yaşandığı günlerde vücut direncini artıracak besinler arasında soğan, kefir, balık, turp, brokoli, ceviz, fındık, bal, badem gibi yağlı tohumlar olduğunu ifade etti. 

YAĞLI TOHUMLAR: Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar günlük E vitamini ihtiyacımızı sağlamada etkili olan besin grubudur. E vitamini ise en güçlü antioksidanlardandır. Ceviz içerdiği selenyum minerali ile soğuk algınlığı, grip ile savaşmaya yardımcı olur.

BALIK: Omega 3 (n-3) yağ asitleri çoklu doymamış yağ asitlerinin en önemli grubudur ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur.

BAL: Bağışıklığı arttıran tek tatlı alternatifidir. İçerdiği kendine has organik asitler, amino asitler, potasyumdan iyoda kadar mineraller, C vitamininden B2’ye kadar vitaminler, enzimler ve farklı aromalar sayesinde vücut direncini artırma etkisi mucizevi bir şekilde oluşur.

SOĞAN: İçeriğindeki quercetin denilen bir madde sayesinde doğal bir antibiyotiktir. Salata ve yemeklerde bol kullanılmalıdır.

KEFİR VE YOĞURT: Probiyotikler barsak florası için faydalı olan canlı bakteri bileşimidir ve barsak sistemini destekleyerek hastalık yapıcı mikroorganizmaların üremesini engeller. Yoğurt ve kefir ise en güzel doğal probiyotik kaynaklarıdır.

Güne mutlaka kahvaltı ile başlamak lazım. Kahvaltıyı atlayıp veya gereken özeni göstermediğinizde, sonraki öğünleri ne kadar kuvvetli ve sağlıklı yaparsanız yapın yerini tutmaz. Güne 1-0 yenik başlarsınız. Kahvaltı tartışmasız en önemli öğün. Öğünlerin kralı hatta. Sadece grip virüsünden kurtulmak için değil, diğer enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı da vücudun direnci için temel taşı kahvaltı. Kahvaltınızda da doğal katkısız reçelleri, şekersiz marmelatları ihmal etmeyin,

Zengin lif kaynağı pazı ve ıspanak
Pazı ve ıspanak, halk arasında bilindiği gibi demir açısından değil, ama A ve C vitaminleri ile folat açısından zengin, lif açısından ise süper zengin sebzelerdir. Üstelik porsiyon başına oldukça düşük kalori içeren bu sebzelerin dikkat edilmesi gereken bir özellikleri daha var: İçerdikleri oksalat denen madde, kalsiyumu bağlayan ve böbrek taşı sorunu bulunan kişilerde bu sorunu artırabilen bir içeriktir. Bu sebzeler hafifçe pişirildiklerinde oksalat içeriği azalır, diyetteki kalsiyum serbestleşir ve bu sorun çözülmüş olur.

Baharatlar nefes açıyor, zencefil çayı iyi geliyor
Baharatların nefes açıcı özellikleri sayesinde grip şikayetlerini azaltmak, rahatlamak adına tüketilebilirsiniz. Zencefilin hem tüm vitamin ve mineralleri yapısında barındırması hem de başka antioksidan özellikler taşıyan bir besin olması nedeniyle tüketilmesi öneriliyor

Az kalorili bol vitaminli şalgam
Ülkemizde özellikle güney yörelerinde sofraların baş tacı olan, uzun yıllardır da suyu ile artık her yerde tüketildiği gözlemlenen şalgam, az kalorili fakat bol kalsiyum ve A, C, K vitaminlerinden zengin içeriğiyle, kış aylarında sizi hastalıklardan korumada önemli bir rol oynayabilir.

Çoluk çocuk, genç yaşlı bol su tüketin
Griple baş etmede bol su tüketimi de son derece önem taşıyor. Zira grip virüsü, ateşle beraber seyrediyor. Dolayısıyla vücut ısısını dengeleyebilmek için ortalama 2 litre su tüketilmesi gerekiyor. Zararlı maddelerin, bakterilerin vücuttan atılabilmesinin yolu da yine bol su içmekten geçiyor.

Karaciğer dostu enginar
Bir başka mükemmel lif kaynağı da enginardır. Sindirime yardımcı olmasının yanı sıra özellikleri sayesinde safra yollarının sağlıklı çalışmasına ve sağlıklı çalışan safra yollarının artan akışkanlığı ile karaciğerin de sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca C vitamini açısından da oldukça zengindir, inflamasyonda ve kollajen üretiminde olumlu etkileri görülmüştür.

Kuvvetli antioksidan kereviz ve havuç
Kereviz düşük kalorisi, yüksek lif içeriği ile sık tercih edilmesi gereken bir kış sebzesidir. Üstelik C vitamini deposu olarak kuvvetli bir antioksidan, yüksek fosfor içeriği ile de diş ve kemik dostu bir besin maddesidir. Bir başka güçlü antioksidan bitki ise göz dostu havuçtur. Daha önce de bahsettiğim gibi havuç, güçlü bir bağışıklık sistemi, sağlıklı bir cilt ve sağlam gözler için gerekli olan A vitamini deposudur.

Kronik hastalıkların düşmanı turunçgiller
Bu kadar sebzeden bahsetmişken turunçgillerin bağışıklık sistemine olumlu etkilerinden bahsetmemek olmaz. Yüksek C vitamini ve antioksidan etkili içeriği ile pek çok kronik hastalıktan ve enfeksiyonlardan koruyucu limon, portakal ve greyfurt da kış sebzelerinin yanında sofralarımızdaki yerlerini almalıdırlar.

Soğuk havalarda sıvı tüketimi kadar meyve ve sebze tüketimine de ağırlık verilmesi gerekir.

Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Armut, içerdiği çözünmeyen lif ise bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Ayrıca C vitamini ve bakır içeriği yüksektir. Tıpkı elma gibi armut da antioksidan etkisiyle vücudu serbest radikallere karşı korur. İyice yıkandıktan sonra kabukları ile tüketilmesi daha sağlıklıdır. Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. C vitamininin yanı sıra, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineralleri de içerir.”

* Güne bir bardak taze sıkılmış meyve suyu ile başlamak hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Sabah kahvaltısında protein alınması, taze nane, maydanoz, marul gibi yeşil sebzelerin tüketilmesi,

* Gün içinde elma veya siyah çekirdekli üzüm yenilmesi,

* Soğuk havalarda, kuru incir, fındık veya ceviz tüketilmesi de vücudu zinde tutar.

 

 

 

 


Eklenme Tarihi: 26.03.2018 00:00:00

Silifke Sepeti



Sosyal Medya'da Paylaş: