Üye Girişi Üyelik
0

Deniz Börülcesi Nasıl Ayıklanır

Deniz börülcesi denizin çekilmesi ile oluşan susuz alanlarda yetişir. Halk arasında Deniz yosunu da olarak bilinir. 

Deniz börülcesi oldukça faydalı ve zengin mineral içeren bir bitkidir. Deniz kenarından yetişmesi nedeni ile denizdeki bütün mineralleri (iyot, sodyum, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, kükürt, demir, çinko ve bakır ) içinde barındırır. 

Deniz börülcesinin idrarı söktürme özelliği de vardır. Deniz börülcesinin antioksidan özelliği vardır. 

Deniz börülcesi iyot eksikliği sebebi ile guatr rahatsızlığı olan kişilerin tüketmesi gereken bir bitkidir.

Tansiyon hastaları deniz börülcesi tüketirken dikkatli olmalıdır, çünkü deniz börülcesinin bünyesinde bulunan tuz ve ekşilik oranı nedeni ile zararlı olabilir.

 

Peki deniz börülcesi nasıl temizlenir?

Deniz börülcesi çoğunlukla hazır olarak tüketilir, sebebi ise insanların taze deniz börülcesi bulamaması veya deniz börülcesinin temizlenmesi hakkında fazla bilgiye sahip olmaması. Halbuki deniz börülcesini temizlemek vee hazırlamak oldukça kolay ve zevklidir.

Deniz börülcesinin köklerini yıkadıktan sonra boş bir tencereye koyun, üzerine kaynamış su ilave edin. Bir iki diş sarımsağı kabuğu ile tencereye atın. Tencereyi ocağa koyarak altını açın. 

10-15 dakika ocakta ısıttıktan sonra sarımsakları içinden alıp, kabuğunu soyarak ezin. Bu sarımsağı deniz börülcesinin sosu için kullanacağız.

Tencere içindeki deniz börülcesini dikkatlice kesme tahtasına alın. Biraz soğuduktan sonra alt tarafından (kök kısmından) yukarıya doğru elinizle çekin.  Bir eliniz de kök kısmı diğer eliniz de börülce kalacaktır. Arada kopan veya kılçığı içinde kalan parçalar olursa onları da küçük parçalar halinde kılçıklarından ayıklayın. Kılçıklar çok sert olduğu için yerken ağzınıza gelir, en küçük parçaya kadar ayıklamalısınız. 

Deniz börülcesini ayıkladıktan sonra limon, zeytinyağı ve sos için ayırdığımız sarımsaklarla salatasını yapabilirsiniz.

 


Eklenme Tarihi: 4.04.2017 00:00:00

Silifke Sepeti



Sosyal Medya'da Paylaş: