Üye Girişi Üyelik
0

Kaya Koruğu nedir

Kaya koruğu toplandıktan sonra tamamı kullanılır. Deniz börülcesi gibi kökleri ayrılmaz. Fakat yaprakları en faydalı kısmınıdır Bol vitamin içerir.

Bölgelere göre hem ismi hem de şekli farklılık gösterebilir. Kulak otu, saksıgüzeli, naserotu isimleri ile anılır. Bölgeye göre gövdesi, çiçekleri ve yaprakları gri, yeşil ve mavi gibi renkler alır.

Kaya Koruğu yapraklarından çay yapılır. Ancak çayını günde 3 bardaktan fazla içmek zararlıdır. Lapasıda bazı bölgelerde merhem olarak kullanılmaktadır.

Kaya koruğunun faydalarından bahsetmek gerekirse;
- Kaya koruğundan hazırlanan çay karaciğer ve öd kesine faydalıdır, safra kesesi hastalıklarına iyi gelir.
- Vücuda kuvvet veren kaya koruğu, ağrıları hafifletmeye yardımcı olur.
- Kaya koruğu suyu ve kaya koruğu lapası deri hastalıklarına karşı kullanılır. Özellikle kaya koruğundan hazırlanan merhem çeşitli, yara izlerine ve yanık izlerine sürülürse izlerin geçmesini kolaylaştırır.

Kaya Koruğu dört mevsim yetişen bir bitkidir. Ancak kış aylarında daha az bulunur. Bu sebeple yaz aylarında toplanır ve turşusu yapılır.

Kaya koruğunun yapraklarından turşu yapılır. Hoş bir mezedir. Turşusu yapılırken üzüm sirkesi kullanılmalıdır. Turşu hazırlanırken kavanozlandıktan sonra hava almaması için üst kısmından zeytinyağı eklenir. Hazırlandıktan 15 gün sonra tüketilir, bu süre içinde buzdolabında serin yerde muhafaza edilir.


Eklenme Tarihi: 4.04.2017 00:00:00

Silifke Sepeti



Sosyal Medya'da Paylaş: