Üye Girişi Üyelik
0

Şeftali nedir? Şeftalinin faydaları nelerdir?

Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan şeftali gülgiller familyasındandır. Eski çağlarda şeftali Çin’de uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olarak adlandırılmaktaydı. Ortalama ömrü 30 yıl olan şeftali ağacı 2 ile 2,5 metre uzunlukta olup ılıman iklimlerde yetişmektedir.

Şeftali yetiştiriciliği bakımından uygun iklim koşullarına sahip Türkiye de, sayılı üretici ülkelerden biridir. Bursa ili başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde bolca yetiştirilir.

Şeftali sadece taze meyve şeklinde değil, meyve suyu ve tatlılarda da ana malzemelerden biri olarak sıkça karşımıza çıkar. Üstelik kalorisi düşük, yağ içermeyen ve buna karşın pek çok besleyici madde ile dolu bir meyvedir.

Yaz diyetine başlamış olanlar, tatlı krizinin tuttuğu anlarda şeftaliyi tatlı isteğini giderecek bir atıştırmalık olarak düşünebilir. Ya da sabah kahvaltılarında yağsız yoğurt ve müsli ile birlikte tüketildiğinde, şeftali hem kahvaltıyı zenginleştirir hem de besleyicidir.

Şeftali bol miktarda C vitaminin yanı sıra A ve B vitamini ihtiva etmektedir. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından zengin şeftali, demir ve sodyum açısından da zengindir. Şeftalinin içerisinde 10 farklı vitamin çeşidi bulunmaktadır. İçerdiği A vitamini sayesinde sağlıklı gözlere kavuşabilirsiniz. Şeftalinin içerisinde vücudu toksinlerden arındıran C vitamini de yüksek oranda bulunmaktadır. Daha düşük bir oranda da olsa, insanların vücut sağlığı için önemli vitaminlerden E ve K vitaminleri de bu meyvenin içerdiği vitaminler arasındadır. Bunlara ek olarak şeftali ayrıca B6 vitamini, niasin (B3 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), tiamin (B1 vitamini), folik asit (B9 vitamini) ve pantotenik asit (B5 vitamini) gibi diğer vitaminleri de içerisinde bulundurmaktadır.

 

Şeftalinin Çeşitleri:
En çok bilinen tüylü ve tüysüz şeftali olmak üzere, pek çok daha farklı çeşidi bulunmaktadır. Genel görünümleri benzer olan ancak farklı bir özelliği nedeniyle farklı kategoriye girmiş olan şeftali çeşitlerinin genel özellikleri tüylü ve etli olmasıdır. Ülkemizde yaklaşık 64 şeftali türü yetişmektedir. Akdeniz bölgesinde görülen şeftali çeşitlerinden biri olan flordasun oldukça verimli çeşitlerden biridir. Yine Akdeniz bölgesinde yetişen çeşitlerden early amber ve early red sarı renkli iç kısımları ile oldukça sulu ve ağaçları verimli olan çeşitlerdir. Dış kabuğu kadife gibi tüylü yapıya sahip olan şeftalinin bir de nektarin adı verilen tüysüz çeşidi bulunmaktadır. Lezzeti benzer olan ancak nektarinin daha sert olması aradaki farkları arasındadır. Bilinen diğer bazı şeftali çeşitleri şunlardır; elegant lady, symphonie, royal glory, spring crest, francoise, spring lady, spring bella, vista rich, rich lady, venüs, sweet lady, silver king, super red, adriana, big top, sun gold, caldesi 85 ve tastireddir.

 

Ev yapımı katkısız şeftali reçeli satın almak için tıklayın

 


Eklenme Tarihi: 4.06.2018 00:00:00

Silifke Sepeti



Sosyal Medya'da Paylaş: