Üye Girişi Üyelik
0

Tropik meyvelerin isimleri

Hindistan Cevizi
Hindistan cevizi karbonhidratlar açısından zengindir çok etkili ve fazla miktarda doymamış yağlar içerir ve aynı şekilde tam bir lif deposudur. Bol miktarda protein içermektedir. Niasin, pantotenik asit, piridoksin, riboflavin, tiamin yanında, C, E ve K vitaminleri içermektedir. Sodyum ve potasyum açısından oldukça zengin olan hindistan cevizi, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, selenyum, çinko içermektedir. Özellikle manganez ve fosfor açısından oldukça zenginidir. Bunun dışında sağlık açısından birçok faydası olan bileşenler içermektedir.

 

Mango
Mangonun fitokimyasal gücü ile sağlığınızı koruyun,

 

Rambutan

Ülkemizde nadir bulunan bir meyve olmasına rağmen oldukça faydalı olan rambutan, göz sağlığından cilt sağlığına kadar pek çok konuda şifa dağıtan tropikal bir meyvedir. Kan değerlerinin doğal bir şekilde iyileşmesine etki eden bir meyve olarak, özellikle kalp damar hastalıklarına sahip olanların mutlaka temin ederek tüketmeleri gerekmektedir. Fiyatı oldukça yüksek düzeyde olsa da, doğal yoldan sağlık elde etmek için, fiyatını fazlasıyla hak etmektedir. C vitamini, potasyum, magnezyum ve protein içeriği yüksek bir meyve olmasından dolayı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ve hastalıkları önleyici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca kolesterolü dengeleyici özelliği nedeniyle bu hastaların kullanması önerilen bir meyvedir.

 

Mangosteen

Mor ve sert kabuklu dış görünüme sahip mangosten, "meyvelerin prensi" olarak da bilinir. Endonezya, Tayland, Malezya, Brezilya ve Orta Amerika ülkelerinde üretilmektedir. Kabuğunu temizledikten sonra ortaya çıkan mandalina dilimlerini andıran meyvesini yiyebilir, blederden geçirdikten sonra krema, salata, tatlı ve kokteyllerde kullanabilirsiniz. Mineral ve protein deposu mangosten, C vitamini, B1, B2, kalsiyum, fosfor, demir ve karbonhidrat içermektedir.

 

Ananas

Antioksidan Açısından Zengindir. C vitamini suda çözünebilen antioksidan bir vitamindir. Vücudun korumasında etkili olan C vitamini diyabet hastalarına, kalp rahatsızlarına ve damar tıkanıklıklarına karşı vücudu korur. Bağışıklık sistemini güçlendiren ananas vücudu sağlıklı tutar.

Sarı Nokta Hastalığında Etkilidir Sarı nokta hastalığı 50 yaşından sonra görülen ve tedavi edilmediğinde görme kaybına neden olan göz hastalıklarından biridir. Yapılan araştırmalarda A, C ve E vitaminleri yeterli şekilde alınırsa bu hastalığa yakalanma şansıda azalıyor. Uzmanlar ananas tüketerek bu vitaminlerin yeterli oranda karşılanabileceğini belirtiyor.

Bromelain Alımını Arttırıyor Bromelain vücuda alınması bir çok hastalığın engellemesinde etki sağlıyor. Vücudun su tutmasını engelleyen bu protein gut hastalığını ve sindirim sorunlarını da önlüyor.

Ananas Kanserden Korur Ananasın yapılan araştırmalar sonucunda kanser hücre sayılarını azalttığı belirlenmiş. Tabiki sadece ananas tüketerek bu mümkün değil fakat yukarıda belirttiğimiz gibi bromelain proteininden bolca almak fayda sağlıyo.

Kemik Sağlığına Faydalıdır Kemik sağlığında yenmesi gereken meyveler arasında ilk sıralarda olan ananas osteoporoz tedavisinde de tavsiye ediliyor. İçerisinde bulunan manganez, çinko, bakır ve kalsiyum sayesinde kanserden, bademcik iltihabından koruyor ve karaciğerin temizlenmesini sağlıyor.

Kilo Verdiriyor 100 gram ananasta bulunan 50 kalori besin değeri yüksek diyet yapanlar için ideal bir meyvedir. Metabolizmanın hızlanmasını sağlayan meyve yağların yakılmasında da oldukça etkilidir.

 

Durian

Durian meyvesi ülkemizde çok bilinen meyvelerden birisi değil ancak çeşitli mağazalarda bulunabiliyor. Yeşil renkli ve dışı dikenli bir görünüme sahip olan bu meyvenin etli kısmı ise tam tersi şekilde zengin, sulu ve lezzetli. Meyve kısmının güçlü bir kokusu var ve bu nedenle ilk defa tüketecek olanlar için biraz itici olabilir. Ancak bu kokusunun aksine tadına bakıldığında bambaşka sonuçlar mevcut oluyor. Lezzetinin yanında besin değerlerince zengin olması, onun dikkat çekici olmasını sağlıyor.

Bir durian meyvesi 602 gram ağırlığa ulaşabiliyor ve çok iyi bir enerji kaynağı. Meyvenin 100 gramında 147 kcal enerji bulunuyor ve bu da günlük ihtiyacın %7’sini karşılamasını sağlıyor.

 

Dragon Fruit

Anavatanı Vietnam olan, ağırlığı 300 gramdan bir kiloya kadar çıkabilen tropikal meyve, narenciye ve sebze üretimine alternatif ürün olarak tercih ediliyor. 

Pitaya, Dragon fruit, Ejder Meyvesi, Kaktüs meyvesi olarak da adlandırılıyor. Bu meyve Türkiye'de de yetiştirilmektedir.

Meyvenin içerisinde küçük susam tanesine benzeyen çekirdekleri bulunuyor. Bu çekirdekler, tıpkı kivideki gibi meyveyle birlikte tüketiliyor. İç kısmı çiğ olarak yenebilir, hafif bir tatlılık verir ve kalori yönünden azdır. Pitaya meyve suyu, şarap yapımında ya da diğer içecekleri tatlandırmada kullanılabilir.

Ejder meyvesinin faydaları:

İçerdiği besin ve mineraller itibariyle gözleri kuvvetlendirir.

Pitaya meyvesi, yüksek C vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum içermektedir.

Yüksek tansiyonu önleme özelliği vardır.

İçerdiği kalsiyum sayesinde güçlü iskelet sistemi ve kemikler için yararlıdır.

Vücudun nem dengesini kontrol altında tutar.

Pitaya meyvesi antioksidandır (phytoalbumins) ve son derece zengin çözülebilir lif içerir.

Tip 2 Diyabet hastaları için mükemmel bir meyvedir.

 

Cinsel gücü artırmada oldukça etkilidir. Afrodizyak etkisi vardır.

 

Star Fruit

"Yıldız" adıyla da bilinen karambola, boylamasına beş dilimden oluşan, kabuğu ve çekirdekleri dahil tamamı yenebilen sulu, ekşimsi bir meyvedir. Enlemesine kesildiğinde yıldız görünümü almasından dolayı, ülkemizde bu isimle tanınır. C vitamini, niasin, potasyum ve fosfor içerir.

İsrail, Brezilya, Tayland, Malezya ve Endonezya'da üretilmektedir.

Kokteyl, pasta ve salatalarda kullanılan "yıldız", dekoratif olarak da sofraları süslemektedir.

 

Passion Fruit

Dünyada “Passion Fruit” olarak bilinen, bilimsel adı “Passiflora Edulis” olan “Tutku Meyvesi” veya bizdeki adıyla “Çarkıfelek” egzotik bir meyvedir.Anayurdu Amerika kıtasıdır. Oradan dünyaya yayılmış 400 kadar çeşidi vardır. Ağırlıklı olarak Kolombiya, Brezilya, Arjantin gibi tropik bölgelerde yetişir. Bu bölgelerde “Maruçya” veya “Gulupa” adıyla da anılır. Çarkıfelek meyvesinin kıvamı, aroması benzersizdir. Mor renkli dış kabuğunun içinde sulu, jölemsi, ferahlatıcı bir meyve özü ve çıtır çıtır yenebilir çekirdekleri vardır.

 

Water Apple

Water Apple, karpuz kadar sulu bir meyve.

 

Longan

Longan çeşitli vitaminler ve mineralller ile, demir, magnezyum, fosfor ve potasyum ile bol miktarda A ve C vitaminleri içerir.  Son yapılan araştırmalarda içeriğinde  gallic asit,, corilagin, ve ellagic asit gibi fenolik bileşikler bulunmuştur. Bu da gösteriyor ki Longan meyvesi antioksidan bakımından önemlidir ve ciğer koruyucu , kanser önleyici özellikler ihtiva eder.  

Mide ağrılarında ilaç olarak, ödemde, uykusuzluk gibi durumlarda kullanılır.

Kalbi güçlendirir, kanı besleyici etkisi ile  sinir sistemini sakinleştirici bir etkisi vardır.

Vietnam’da Longan Meyvesi çekirdekleri yılan ısırmasında yaraya bastırılarak zehirin emilmesinde kullanılır.

Çekirdekleri aşırı terlemeyi önleyici ve toz haline getirilen çekirdekler doku yaralanmalarında kanamayı durdurucu etkisi vardır.

 

Lychee

Liçi meyvesi; kırmızı pembe renkte sert ama aynı zamanda kolayca soyulabilen kabuğa sahip; 3 cm çapında, yuvarlak; sağlığa birçok faydası bulunan tropik bir meyvedir. Ortasında yaklaşık 2 cm uzunluğunda kahverengi bir çekirdek bulunur; liçi meyvesinin çekirdeği tüketilmemelidir. Her ne kadar ciddi sağlık sorunlarına neden olmasa da az da olsa içerisinde zehir barındırmaktadır. Şeffaf yapıdaki etli meyve kısmı salatalara, tatlılara, dondurmalara eklenebildiği gibi  tek başına da tüketilebilir. İçeriğindeki antioksidanlar, vitaminler  ve temel yağ asitleri sayesinde serbest radikallerle savaşılmasını sağlayan, kalp sağlığını destekleyen, kan dolaşımını hızlandıran, bağışıklık sistemini güçlendiren, yaraların hızla iyileşmesini sağlayan bu meyvenin daha birçok faydası olduğu bilinmektedir. Sıcak iklimi seven bir meyve olan liçi Türkiye’de de Mersin ilimizde yetiştirilmeye başlanmıştır. Liçi sağlık açısından oldukça faydalı  vitaminler ve mineraller içerir. İçerisinde vücudumuz için gerekli C vitamini, B6 vitamini, niasin, riboflavin, folat, bakır, potasyum, fosfor, magnezyum ve manganez bulunur. Dahası, liçi diyet lifi, protein ve proantosiyanidinlerin ve polifenolik bileşikler açısından da iyi bir kaynaktır.

 

Pomelo

Çin Greyfurdu, ağaç kavunu ya da  şadok  olarak bilinen Pomelo meyvesi, kalın ve sert kabuklu ve oldukça yararlı bir meyvedir. 2017 yılında hayatımızdaki yerini sağlamlaştıracak olarak görülen pomelo tüm turunçgillerin arasında en büyük meyveye sahip bir türdür. Pomelo ‘nun meyvelerinin çapı 15 – 25 cm’i bulabileceği gibi, ağırlıkları ise 2 kilograma kadar çıkabilir.  Sarı, pürüzsüz bir kabuğa sahip olan pomelo diğer turunçgillere göre daha az ekşi, meyvesi şekerli bir yapıdadır.

 

Sacha Inchy

Yaygın olarak Sacha Inchy meyvesi sacha fıstık, İnka fıstık veya dağı fıstığı olarak bilinmektedir. Biraz tüylü yaprakları olan bu bitki uzun ömürlü, köşeli tombul bir yıldız şekline benzeyen meyveleri vardır.

Çiğ olarak çekirdekleri yenmez, kabuğundan çıkartarak kavrulduğunda tadına doyum olmayacak bir meyvedir. Çekirdeği badem şeklinde ve Omega – 3 yağlarından zengin E vitamini taşıyan, güçlü bir protein kaynağı olarak bilinmektedir.

Bu tropikal bitki Güney Amerika, Venezüella, Bolivya, Ekvator, Kolombiya, Peru, Kuzeybatı Brezilya topraklarında yetişmektedir. Tayland ve Karayipler’de yeni yeni yetişmeye başlamıştır. Güney Doğu Asya’da ticari tarım olarak yetiştirilmektedir.

 

Snake Fruit

Yılan meyvesi, Snake Fruit, Salak (Salacca zalacca ) isimleri ile bilinen bu egzotik meyve Arecaceae familyasından bir tür palmiye ağacı meyvesidir. Adını parlak kırmızımsı kahverengi, yılanı andıran pullu kabuğundan alır. Meyvenin dışı keskin dikenlerle kaplıdır. Yaklaşık 5,5 – 6 metre boya ulaşan bu palmiyelerin aşağı kısımlarında salkım şeklinde yetişen yılan meyveleri genellikle yumurta ve armut formundadır.

Üst kısmından ufak bir kısım kesilerek meyvenin kabuğu kolayca soyulur ve içerisinde üç ayrı bölüm bulunur. Her bir bölümün kendine has çekirdeği vardır ancak yılan meyvesinin çekirdekleri yenmez. Snake Fruit’in içinde genellikle 2-3 parça meyve bulunur. Sulu bir meyve değildir. Meyvelerinin eti azdır ve büyük bir kısmı çekirdekten oluşur. Hafif asitli ancak tatlı bir meyvedir. Meyvenin içi açık sarı ve pembe renklerdedir. Tadı ise armut’a benzetilmektedir.

Yılan meyvesi Snake Fruit Tayland, Malezya, Brunei ve Endonezya’da yetişmektedir. Meyvenin 3 farklı türü vardır. Bu türler; Salak Pondoh, Salak Bali, Salak Gula Pasir’dir.

 

Kumquat

Biçimi limona, rengiyse tıpkı portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; kamkatın kabuğunu soymanıza gerek yok. Meyveyi bütün olarak yemeniz gerekmektedir. Kokusu bergamotu andırır.

Kamkat, çiğ olarak tüketildiği gibi, reçel, marmelat, meyve suyu, kek ve pasta yapımında da kullanılır.

 

 

Guava

Guava, pek çok ülkede ve özellikle Asya ülkelerinde tüketilen bir meyvedir. Çiğ olarak, reçel olarak veya şekerleme olarak bulunmaktadır. Faydalarından verim alabilmek için tazeyken yemek gerekir. Bu meyve diğer tropik meyveler gibi ekstra korumaya ihtiyaç duymaz ve bu yüzden kimyasal işlemlere maruz kalmadan tüm faydalı mineral ve vitaminlerini içinde saklayabilir.

 

African Cucumber

Boynuzlu meyve, cucumis metuliferus Afrika boynuzlu salatalık, jöle meyve, hedge kabak, melano diye de isimlendirilen bu meyve Güney Amerika’da yetişen bir meyve olarak bilinmektedir. Salatalık ailesinden olan bu meyvenin meyvesi boynuz benzeri dikenlerle kaplıdır onun için ismine jöle meyve denilmiştir.

Olgun meyvelere benzeyen sarı-turuncu kabuğu ekşi tadı bulunmaktadır. jölemsi eti ve dokusu bulunan meyve Afrika ülkelerine özgü bir meyvedir. Burada dağlarda yetişen bir meyve olarak bilinen African cucumber meyvesi Güney Amerika’da tarımı yapılan bir meyvedir.

 

Wood Apple

Anavatanı Hindistan ve Sri Lanka gibi Güney Asya ülkeleri olan “wood apple” meyvesi, hem görünüş hem koku hem de tat olarak Türkiye’den yetişen elmalardan çok farklı. Küflü peynir ve kuru üzüm karışımı olan kokusu oldukça keskin. Bazı insanların tahammül edemediği, bazılarınınsa çok sevdiği bu ağır koku, meyvenin olgunlaşmış olduğunu işaret ediyor. Genellikle meyvenin suyu veya direkt kabuğu kırılarak yeniliyor. Şeker eklenerek yenildiğinde asidik tadı kırılarak daha lezzetli hale getirilebiliyor. Tadı tatlı demirhindi meyvesi ile şekerli ve asidik tada sahip pudinge benziyor. Kabuğu oldukça sert olan wood apple meyvesini açarken keskin bir bıçak yardımıyla sert darbelerle vurmak gerekiyor. Yere hızlıca çarparak veya sert bir taşla kabuğuna vurarak da açmak mümkün. Besin değeri açısından oldukça zengin olan meyvenin içinde proteinden C vitaminine, fosfordan magnezyuma kadar birçok değer yer alıyor. Çoğu kişinin severek tükettiği wood apple meyvesini yetiştirildiği ülkelerde kasım ayından mart ayına kadar bütün tezgahlarda kolaylıkla bulmak mümkün. Pek çok tropik meyvenin yetiştirildiği Türkiye’de henüz  “wood apple” yetiştirilmiyor. Ancak belki yenilikçi üreticiler önümüzdeki günlerde bu ürüne de seralarında yer açabilirler.

 

Jack Fruit

Güneydoğu Asya’nın Kerala, Batı Bengal, Karnataka, Maharashtra kıyılarında yetişen bir meyve olan jack fruit en fazla Endonezya ve Hint Yarımadasında ve Batı Ghats’da yetişmektedir. İncir ve dut ailesinden olan jack fruit meyvesi yağmur ormanlarında kendiliğinden yetişme özelliğine sahiptir.

Yaklaşık 15 metre boyunda bir ağaçta yetişen jackfruitin çapı 1,20 metreye kadar uzanabiliyor. Meyve bu boyutuyla, dünyanın ağaçta yetişen en büyük meyvesi olarak literatüre geçmiş durumda. Oldukça etli ve yağlı olan jackfruitin 100 gramı yaklaşık 95 kalori kadardır. Yumuşak bir meyve olan jackfruitin bir tanesi 50 kilo ağırlığına kadar ulaşabilir. Bu nedenle jackfruit ağacının altından geçerken dikkatli olmak gerekiyor. Aksi takdirde ağır yaralanmalara sebebiyet verebilir.

Birçok yemekte ve ayrıca ilaç olarak kürlerde kullanılan jackfruitin ağacı 100 sene kadar yaşayabilir. Tadı ananas, muz, mango karışımı olarak tarif edilen tropik meyve içinde kapsüllere ayrılır ve öyle satılır.

 

 


Eklenme Tarihi: 20.05.2018 00:00:00

Silifke Sepeti



Sosyal Medya'da Paylaş: